..
ania: 1. w urnie znajduje sie 6 kul bialych i 4 czarne.Losujemy jednoczesnie 3 kule. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym , ze : a) wylosowane kule beda biale,
b) przynajmniej 2 z wylosowanych kul beda biale
26 mar 20:32
xyz: a) Omega = kombinacje 3 z 10
zdarzenie A = kombinacje 3 z 6
b) omega = kombinacje 3 z 10
zdarzenie A = kombinacje 2 z 6 * kombinacje 1 z 4 + kombinacje 3 z 6
chyba tak
26 mar 20:44
ania:
26 mar 20:44
ania: ale jak to wyliczyles/las
26 mar 20:46
xyz: Kombinacje to inaczej symbol newtona.
| | moc zdarzenia A | |
Prawdopodobienstwo pozniej sie liczy ze wzoru P(A) = |
| |
| | moc Omegi | |
a moc to są właśnie te kombinacje...
26 mar 20:53