Planimetria
...: Potrzebuję wsparcia

1.W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC| kąt przy podstawie ma miarę α. Znajdź
dlugość wysokości CD jeśli wiadomo, że |AC|+|CD|=d
2.W trapezie równoramiennym o podstawach a=10 i b=20 oraz kącie ostrym równym α=30 polączono
odcinkami środki sąsiednich boków. Obliczyć pole czworokąta, którego bokami są te odcinki.
Ten czworokąt to niby powinien być rąb, ale ja tego nie widzę. Dla mnie to są cztery male
trapezy gdzie 2 leżące obok siebie mają identyczne pola.
14 sty 01:13
...: Może dzisiaj kogoś ochota najdzie
14 sty 08:51
Kinia: Mam problem z 1 zadaniem z zadaniem 26
14 sty 09:15
...: W sensie, że problem z tym zadaniem: "Oblicz dlugość każdej z trzech wysokości trójkąta o
bokach 13,13,10, tak?
14 sty 09:26
...: Obraziliście się na tą planimetrię czy jak...?
14 sty 09:43
Aga:

Zad.2
α=30
0
a=IABI=20
b=ICD=10
IAII=(a−b):2=5
14 sty 10:04
Aga: Drugi sposób
PHFGE=PABCD−(2*PAHE+2PEGD)
14 sty 10:08
...: aa faktycznie

Dzięki Aga, wielka jesteś
14 sty 10:08
Aga: Jeśli boki trójkąta mają 13,13,i 10 to jedną wysokość obliczasz z tw. PITAGORASA
h=
√132−52=12
Pole
h
1=
14 sty 10:15
...: Mam glupie pytanie pytanie. Możesz mi wytlumaczyc tą zależność
| | a+b | |
IEFI= |
| =15. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w szkole to widzial. Skąd to wiadomo? |
| | 2 | |
14 sty 10:22
Aga: IEFI to środkowa w trapezie i jest gotowy wzór
14 sty 13:18
Aga: Ten wzór łatwo wyprowadzić,
Narysować środkową i przekątną trapezu, która podzieli środkową na dwie części.
zastosować dwa razy podobieństwo trójkątów.
14 sty 13:23