Planimetria
...: Proszę o sprawdzenie.

Dane są dlugości b i c dwóch boków trójkąta ostrokątnego. Pole tego trójkąta jest równe
| | 1 | |
P= |
| bc. Znajdź dlugość trzeciego boku. |
| | 4 | |
δ=30
a=
√b2−bc+c2
13 sty 23:59
Jack:
w tw. cosinusów wykorzystaj: cos30o=√3/2.
14 sty 00:10
...: a tak, tak. Cos mi wlasnie niepasowalo a ja sinusa użylem przez nieuwage
14 sty 00:30
...: Mam jescze jedno zadanie które nie bardzo mi wychodzi.
W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC| kąt przy podstawie ma miarę α. Znajdź
dlugość wysokości CD jeśli wiadomo, że |AC|+|CD|=d
14 sty 00:32
Jack:
| | |CD| | |
2) mając że |AC|+|CD|=d, ułoż sinα= |
| i rozwiąż układ równań wyznaczając |CD|. |
| | |AC| | |
14 sty 01:32