| f(x) | ||
wiem że UKOŚNA: y=ax+b a=limx→±∞ | b=limx→±∞ (f(x)−ax) i PIONOWA: x=c ale | |
| x |
| x3 | ||
Mamy przykładowo funkcję f(x) = | ||
| (x − 1)2 |
| x3 | 1 | |||
limx → 1− | = [ | ] = ∞ | ||
| (x − 1)2 | 0+ |
| x3 | 1 | |||
limx → 1+ | = [ | ] = ∞ | ||
| (x − 1)2 | 0+ |
| x3 | 1 | x2 | ||||
limx → ±∞ | * | = limx → ±∞ | = | |||
| (x − 1)2 | x | x2 − 2x + 1 |
| x2 * 1 | |||||||||||||||||
= limx → ±∞ | = 1 ⇒ a = 1 | ||||||||||||||||
|
| x3 | x3 − x3 + 2x2 − x | |||
limx → ±∞ | − x = limx → ±∞ | = | ||
| (x − 1)2 | x2 − 2x + 1 |
| |||||||||||||||||
= limx → ±∞ | = 2 ⇒ b = 2 | ||||||||||||||||
|