Proszę o pomoc przy rozwiązaniu 4 całek
Ania: 2) ∫e
sinx sin2x dx
3) ∫x tg
2x dx
Męcze te przykłady już tydzień i nadal nie mam pojęcia jak je rozwiązać.
13 sty 23:20
Krzysiek: 1) zapewne przez części
u=x
u'=1
v'=...
2)t=sinx
3)przez części
u=x
v'=...
4)rozpisać mianownik i rozbić na dwie całki
13 sty 23:25
Trivial: Drugie całkujemy przez zgadywanie. Od razu widać, że to jest 2e
sinx.
13 sty 23:26
Trivial: A nie, nie jest sorry.

Czyli jednak podstawienie t=sinx.
13 sty 23:27
Ania: Przepraszam, ale czy możecie mi wszystko wyjaśnić krok po kroku? Nadal nie potrafię tego
zrozumieć, a bardzo bym chciała wiedzieć jak to rozwiązać prawidłowo.
14 sty 00:37
Vizer: Ale co tu nie rozumieć?

Masz metody i liczysz
14 sty 00:43
Ania: | | x | |
Vizer zrobiłam 1 przykład tak jak Krzysiek napisał i wychodzi mi − |
| − 12 ctg x |
| | 2sin2x | |
+C a w podręczniku jest taka odpowiedź −
12x(ctg
2x+1)−
12ctgx+C
14 sty 01:16
Jack:
spróbuj sprowadzić x/2sin2x do x(ctg2x+1)/2...
14 sty 01:21