rozwiąż równanie
krzyś: 5x2 − 4x
−−−−−−−−−−−−−− = 0
7x2 + 9x
4x2 − 12x +9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
4x2 − 9
13 sty 22:44
13 sty 22:46
Eta:
| | 9 | |
1/ D: 7x2+9x≠0 ⇒ x( 7x+9)≠0 ⇒ x≠0 i x≠ − |
| |
| | 7 | |
| | 4 | |
to: 5x2−4x=0 ⇒ x( 5x−4)=0 ⇒ x=0 ∉D v 5x−4=0 ⇒ x= |
| |
| | 5 | |
| | 4 | |
odp: rozwiązaniem równania jest x= |
| |
| | 5 | |
| | 3 | | 3 | |
2/ D: 4x2−9≠0 ⇒ ( 2x−3)(2x+3)≠0 ⇒ x≠ |
| i x ≠ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
4x2−12x+9=0 ⇒ (2x−3)2=0 ⇒ 2x−3=0 ⇒ x= |
| ∉ D |
| | 2 | |
odp: równanie nie ma rozwiązań
A swoją drogą zobacz podobne przykłady w linku , który podałam
13 sty 22:57
krzyś: dziękuje
13 sty 23:18
krzyś: oblicz dziedzinę podanego wyrażenia
A/
20x − 50
−−−−−−−−−−
16X2−100
B/
x2−5x−14
−−−−−−−−−−−−
x2−6x−7
c/
6x2−18x
−−−−−−−−−−−−
9−3x
13 sty 23:22
14 sty 00:16
14 sty 00:17
Gustlik: Mianownik "odróżniasz" od zera i rozwiązujesz tak otrzymaną nierówność ze znakiem ≠.
Rozwiazujesz ją tak samo, jak równanie, tylko przepisujesz znak ≠ zamiast =.
Np.
D:
9−3x≠0
−3x≠−9 /:(−3)
x≠3
D=R\{3}.
14 sty 01:46