Ciąg arytmetyczny
Alfa: Moje kochane ciągi arytmetyczne.
zadanie:
Ile jest nieskończonych ciągów arytmetycznych o wyrazach całkowitych, w których pierwszym
wyrazem jest liczba 3 oraz jednym z wyrazów jest liczba 15?
PS. Podobno powinno wyjść 6
13 sty 22:09
beti: 1) a
1=3 i r=1
2) a
1=3 i r=2
3) a
1=3 i r=3
4) a
1=3 i r=4
5) a
1=3 i r=6
6) a
1=3 i r=12
i jest 6
13 sty 22:14
Mila:
a
1 =3
a
n =15
15 = 3 + (n−1) ∧ r
n − naturalne
r − całkowite
9 = nr − r
r = 1 lub −1 lub 3 lub −3 lub 9 lub −9
stąd : odp. 6 ciągów
13 sty 22:18
beti:
Mila
jeśli r będzie ujemne, to ciąg będzie malejący, a wtedy 15 nie będzie wyrazem takiego ciągu
13 sty 22:31
Mila: Tak, nie jest spełniony warunek, że n ma być naturalne. Myślę nad algebraicznym rozwiązaniem.
13 sty 22:59
Eta:
r= {1,2,3,4,6,12}
tak jak podała
beti
13 sty 23:06
Eta:
zapomniałam dopisać:
dla :
an= 15 , a1= 3
13 sty 23:08
Mila: Oczywiście popelniłam też błąd rachunkowy, to wszystko przez gigant katar. Jesteście wspaniałe
− Beti Eta. Pozdrawiam .
13 sty 23:09
13 sty 23:10
Mila: Powinno być
a
1 =3
a
n =15
15 = 3 + (n−1) ∧ r
n − naturalne
r −
12 = nr − r
nr = 12 + r
r = 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 6 lub 12
Stąd : odp. 6 ciągów
13 sty 23:18