Bardziej pytanie niż zadanie z trygonometrii
konsu: Mamy w zadaniu podane że kąt jest równy 0.8 cos. A potrzeba nam wiedzieć ile wynosi ten kąt w
sinusach. Na kalkulatorze wychodzi że 0.8 cos = 0.6 sin, a jak to wyliczyć bez kalkulatora?
13 sty 21:48
max:
kąt w sinusach?, a może w skarpetkach
13 sty 21:54
krystek: napisz czytelnie, że cosα=0,8
to cos2x+sin2x=1
sin2x=1−cos2x
sin2x=1−(0,8)2
sin2x=0,36
sinx=0,6 lub sinx=−0,6.
13 sty 21:54
konsu: max bez sucharkow ala moj nauczyciel

krystek dzieki po raz drugi
13 sty 22:11