Właściwości trójkąta.
olka:

Boki trójkąta ABC mają długości : |AB|=10cm ; |BC|=11cm ; |AC|=12cm.
Połączono środki boków tego trójkąta, otrzymując trójkąt ZYX. Oblicz obwód tego trójkąta.
13 sty 21:46
max:
| | 1 | |
Skala podobieństwa k = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Obwód trójkąta XYZ = |
| *(10 + 11 + 12) i tyle |
| | 2 | |
13 sty 21:52
olka: nie mielismy skali podobieństwa więc to chyba jakoś inaczej też musi się dać...
13 sty 21:53
max:
była już w podstawówce
13 sty 21:54
olka: widocznie moja podstawówka była zacofana.

Ale nawet jesli to przez tą skale wychodzi zła odpowiedz.
13 sty 22:00
max:
| 10 + 11 + 12 | | 33 | | 1 | |
| = |
| = 16 |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
To nie podstawówka była zacofana
13 sty 22:04
olka: cos sugerujesz

Szkoda tylko, że twoje rozwiazanie jest błedne. Przykro mi.
13 sty 22:07
max:
i co się nie zgadza? pokaż tu błąd?, a jeśli nie potrafisz wskazać błędu, to nie twierdź, że
jest źle.
13 sty 22:24
lololo98: ⇒βγδΔ∀
30 lis 17:18
Koko: Chodzi tu o twierdzenie, że jeżeli połączymy środki dwóch boków to ten odcinek będzie
równoległy i dwa razy krótszy od podstawy
22 sty 22:57