wilomiany
mia: uprzejmnie prosze o pomoc
dane są wielomiany W(x)=ax4=(4−3b)x3+7x−0,75c oraz G(x)=x3+ax2+7x+4. wyznacz
wartość wspołczynników a,b, c tak aby W(x)=G(x)
13 sty 21:39
krystek: ax4 co robi?
Porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach
13 sty 22:03
mia: mój bląd−za ax4 miał byc+
13 sty 22:10
krystek: wtedy ta równośc nie zachodzi ponieważ wielomian W(x) jest st 4−tego a G(x) st 3−go
13 sty 22:12
beti: zachodzi, jesli a=0
13 sty 22:15
13 sty 22:16
mia: wow. jak do tego doszłas? ja za cholere nie wiem z której strony się za to zabrać
13 sty 22:19
krystek: to fakt , beti
13 sty 22:25
beti: dwa wielomiany są równe, jeśli współczynniki przy takim samym x są takie same, czyli:
w(x) = g(x) jeśli
→
a=0−− bo w wielom. g(x) nie ma wyrazu x
4, czyli w wielom. w(x) też musi "zniknąć"
→
4−3b=1 −− to są współcz. przy x
3 w obu wielomianach −− z tego warunku wychodzi b=1
→
0=a −− w wielom. w(x) nie ma wyrazu x
2, a w g(x) jest ze współczynnikiem a
(potwierdzenie pierwszego wniosku)
| | 16 | | 1 | |
→−0,75c=4 −− wyrazy wolne obu wielom. −− tu wychodzi c=− |
| = −5 |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 sty 22:29
mia: jestes matematycznym geniuszem! dzięki
13 sty 22:41
beti:
13 sty 23:11