Całka oznaczona
Łukasz: Całka oznaczona:
| | −2x+2 | | 1 | |
J = α∫ |
| dx + β∫ |
| dx |
| | √−x2+2x+8 | | √−x2+2x+8 | |
(drugą całkę powyżej oznaczyłam dalej jako J
1)
| | 5 | |
5x : (−2x+2) => − |
| − α, 5 − β |
| | 2 | |
| | 1 | |
j1 = ∫ |
| dx = ln|x − 1 + √9−(x− 1)2 | |
| | √9−(x−1)2 | |
J = −5
√−x2+2x+8 + 5 ln|x − 1 +
√9−(x− 1)2 | + C
proszę o sprawdzenie
13 sty 21:19
Łukasz: oczywiście to jest całka nieoznaczona
13 sty 21:21
Godzio:
Coś z J1 nie pasuje
13 sty 21:27
Godzio:
Chyba, że to jakiś wzór o którym nie słyszałem, ja bym J
1 dał:
| | x − 1 | |
J1 = arcsin( |
| ) + C |
| | 3 | |
13 sty 21:30