?
sylwia f: |x−3|=2 proszę o pomoc
13 sty 21:15
Basiek: x−3=2 v x−3=−2
i tu już prościutko
13 sty 21:16
sylwia f: x=1 v x=−1
13 sty 21:28
Basiek: x=2+3 v x=−2+3
x=5 v x= 1
13 sty 21:30
sylwia f: a możesz mi powiedzieć jak Ci to wyszło i jak to się liczy żebym już to zakodowała sobie w
głowie
13 sty 21:49
Jack:
|a|=b ⇔ a=b ∨ a=−b
13 sty 21:51
BLAZEJ_505: opuszczasz wartość bezwzględną tzn poerwsze przepisujesz tak samo jak jest tylko opuszczasz
wartości bezwzględne, a drugi przypadek opuszczasz wartość bezwzględną zmieniasz znak i liczbę
po prawej stronie
Ix−3I=2
x−3=2 lub x−3=−2 Rozwiązujesz
x=5 lub x=1
13 sty 21:52
sylwia f: aha dzięki

a np. takie coś |x−5|≥2
13 sty 21:55
BLAZEJ_505: Ix−5I≥2
x−5≥2 lub x−5≤−2
x≥7 lub x≤3
x∊(∞.3>u<7,∞)
13 sty 21:57
max:
a tu jest taki znak ∪
13 sty 21:58
BLAZEJ_505: tak chodzi o sumę ∪
13 sty 21:59
BLAZEJ_505: jeśli jest i=⋀=∩
13 sty 21:59
sylwia f: ooo kurcze zazdroszczę wiedzy.... a |x+4|=3
13 sty 22:01
BLAZEJ_505: Ix+4I=3
x+4=3 lub x+4=−3
dalej wiesz co robić
13 sty 22:02
sylwia f: no tak właśnie tu się zatrzymałam

bo to napisałam Ix+4I=3 x+4=3 lub x+4=−3 tylko dalej brak
13 sty 22:05
BLAZEJ_505: wiadome na jedną stronę i niewiadome na drugą
13 sty 22:07
pomagacz:
zwykle zamiast takie coś liczyć to warto narysować i zaznaczyć co do czego należy

szybciej obrazowo wejdzie do głowy a teorię się pod rysunek uczysz
13 sty 23:34