Jak udowodnić różnicę symetryczną zbiorów?
kajka: Jak udowodnić różnicę symetryczną zbiorów?
A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B)
13 sty 20:48
Jack:
najpierw zawieranie się w lewą stronę, potem w prawą .... nie udaje się tak?
13 sty 21:02
kajka: Nic się nie udaje. Nie wiem od czego zacząć. I w jaki sposób udowadniać to
13 sty 21:06
ICSP: Uzyj funkcji charakterystycznej zbiorów.
13 sty 21:07
kajka: Można jaśniej?
13 sty 21:08
Jack:
czekaj... przecież to jest definicja różnicy sym. Co chcesz dowodzić − definicję?
13 sty 22:02
Godzio:
Definicja różnicy symetrycznej to chyba taka jest:
x ∊ (A + B) ⇔ [ ( x∊(A\B) ) ∨ ( x∊(B\A) ) ]
Przynajmniej ja taką miałem, pewnie zaczynając od tego ma się dojść do tamtego, co jest raczej
banalne ...
13 sty 22:19
Jack:
No właśnie − zależy co się przyjmie za def. Jeśli jest tak, jak pisze Godzio, trzeba
wykazać równoważność prawych stron, co nie powinno być trudne.
13 sty 23:23
kajka: Właśnie nie wiem co tutaj trzeba dowodzić. Mógłbyś powiedzieć, które z tych numerów trzeba
udowodnić?
Mam:
1. Suma zbiorów: x ε A ∪ B ⇔ [(x ε A) ∨ (x ε B)]
2. Iloczyn zbiorów: (x ε A ∩ B) ⇔ [(x ε A) ∧ (x ε B)]
3. Różnica zbiorów: (x ε A − B) ⇔ [(x ε A) ∧ (x ∉ B)]
4. Różnica symetryczna zbioru:
a) A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B)
b) A + B = (A − B) ∨ (B − A)
5. Twierdzenie. Własności zawierania się zbiorów.
a) ∅ ⊆ A
b) A ⊆ A
c) [(A ⊆ B) ∧ (B ⊆ C)] ⇔ (A ⊆ C)
6. Twierdzenie. Własności sumy zbiorów.
a) A ∪ B = B ∪ A
b) A (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C
c) ∅ ∪ A = A
d) A ∪ A = A
7. Twierdzenie. Zależności.
a) A ⊆ A ∪ B
b) B ⊆ A ∪ B
c) [(A ⊆ B) ∧ (C ⊆ D) ⇒ (A ∪ C) ⊆ (B ∪ D)
d) [(A ⊆ C) ∧ (B ⊆ C) ⇒ (A ∪ B) ⊆ C
8.Twierdzenie. Własności iloczynu zbioru.
a) A ∩ B = B ∩ A
b) A ∩ (B ∩ C) = (A ∩ B) ∩ C
c) ∅ ∩ A = ∅
d) A ∩ A = A
9. Twierdzenie
a) A ∩ B ⊆ A
b) A ∩ B ⊆ B
c) (A ⊆ B) ∧ (C ⊆ D) ⇒ (A ∩ C) ⊆ (B ∩ D)
d) [(A ⊆ B) ∧ (A ⊆ C)] ⇒ (A ⊆ B ∩ C)
10. Twierdzenie
a) A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∨ (A ∩ C)
b) A ∪ (B ∩ C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C)
c) (def.) (x ε A − B) ⇔ (x ε A) ∧ (x ∉ B)
11. Prawa de Morgana dla różnicy zbiorów
a) A − (B ∪ C) = (A − B) ∩ (A − C)
b) A − (B ∩ C) = (A − B) ∪ (A − C)
12. Dopełnienie zbiorów: A' = X −A
13. Różnica symetryczna zbiorów
a) A + B = (A ∪ B) − (A ∩ B)
b) A + B = (A − B) ∨ (B −A)
14. Twierdzenie
a) A + B = B + A
b) A + (B + C) = (A + B) + C
c) A ∩ (B + C) = (A ∩ B) + (A ∩ C)
d) A + ∅ = A
e) A + A = ∅
13 sty 23:37
Jack:
udowodnić można wszystko bez 1,2,3 i 4=13 − bo to definicje. Ewentualnie można dowieźć
równoważności definicji 4 i 13.
13 sty 23:42
Jack:
dowieść
13 sty 23:44
Gustlik:

Wygląda to tak, jak na rysunku, dwa zbiory z "pustą" częscią wspólną.
14 sty 00:23
kajka: Może być tak? Co z 5c?
5a) (A ⊆ B) ⇔ ∀ [(x ε A) ⇒ (A ε B)]
(∅ ε A) ⇔ ∀ [(x ε ∅) ⇒ (x ε A)]
5b) (A ε A) ⇔ ∀ [(x ε A) ⇒ (x ε A)]
14 sty 01:03
Jack:
5b) A⊂A.
Niech x − dowolny element uniwersum. Zał., że x∊A, stąd oczywiście mamy, że x∊A, a więc
dostajemy implikację: x∊A ⇒ x∊A, czyli z def. A⊂A (tej definicji tu nie masz, ale ⊂ tak
się definiuje, że A⊂B ⇔def ∀x (x∊A ⇒ x∊B),)
5a) ∅ ⊂A.
czyli ∀x (x∊∅ ⇒ x∊A) − jest to prawda, ponieważ poprzednik implikacji jest fałszywy z def.
zbioru pustego .
14 sty 01:30
kajka: czyli to co zapisałam na zajęciach jest dobrze?
I jak udowodnić 5c?
14 sty 01:38
Jack:
Teraz zauważyłem ze chcesz dowieść 5c) ...
c) [(A ⊆ B) ∧ (B ⊆ C)] ⇔ (A ⊆ C)
(→) i
Zał. że (A ⊆ B) ∧ (B ⊆ C), czyli ∀x (x∊A → x∊B) ∧ ∀x (x∊B → x∊C)
Z przechodniości implikacji: (p→q) ⋀ (q→r) ⇔ (p→r), otrzymujemy tezę (opuszczając duży
kwantyfikator, zostajemy przy zmiennej x).
(←)
Zał, że (A ⊆ C) ⇔ ∀x (x∊A → x∊C). Tutaj można wykorzystać to samo prawo, ponieważ występuje w
nim równoważność: (p→r) ⇔ (p→q) ⋀ (q→r), co dowodzi tezy.
14 sty 01:42
Jack:
bez komentarza, troszkę sucho...nie wiem, jak to oceniać.
14 sty 01:43
kajka: Na udowodnienie 6a w internecie znalazłam takie coś:
6a) x ε (A ∪ B) ⇔ x ε (B ∪ A) ⇒ x ε (A ∪ B) ⇔ x ε A ∨ x ε B ⇔ x ε B ∨ x ε A ⇔ x ε (B ∪ A)
6b) A ∪ (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C ⇔ x ε (A ∪ B) ∪ C ⇔ x ε A ∪ (B ∪ C) ⇒ x ε (A ∪ B) ∪ C ⇔ x ε (A ∪
B) ∨ x ε C ⇔ (x ε A ∨ x ε B) ∨ x ε C ⇔ x ε A ∨ (x ε B ∨ x ε C) ⇔ x ε A ∨ x ε (B ∪ C) ⇔ x ε A ∪
(B ∪ C)
6c) ∅ ∪ A = A (nie wiem jak to udowodnić)
6d) A ∪ A = A
(A = A) ⇔ ∀ x (x ε A) ⇔ (x ε B) ⇒ ∀ x (x ε A ∪ A) ⇔ (x ε A) ⇔ ∀ x [(x ε A ∨ x ε A) ⇔ (x ε A)]
14 sty 11:01
kajka: sprawdzi to ktoś?
14 sty 17:53