f=kanoniczna
alizze: witam mam takie pytanie ponieważ obliczam funkcje kwadratowa F w kanonicznej i chce sprawdzic
czy ten przykłed wyszedł dobrze
F(x)=−2x2−8x+10
p=−2
g=−11
robiłam wedugł wzoru
13 sty 20:35
13 sty 20:39
alizze: tak
13 sty 20:41
krystek: to oblicz q
13 sty 20:42
alizze: jest obliczone −11
13 sty 20:44
alizze: chyba ze cos jest zle podstawione ale raczej nie
13 sty 20:56
krystek: | | 144 | |
Δ=144 to wg mnie q= |
| |
| | −8 | |
13 sty 21:00
alizze: wow skad tyle
13 sty 21:03
Eta:
1/ sposób
q= f(p)= f(−2)= −2*4+16+10= 18
postać kanoniczna:
f(x)= −2( x+2)
2 +18
2/ sposób
p= −2
| | −Δ | | −144 | |
Δ= 144 q= |
| = |
| = 18 |
| | 4a | | −8 | |
13 sty 21:06
alizze: czyli pierwsze no ok hmm g=czyli to wszystko a jezeli moge wiedziec skad te 16 sie wzieło
13 sty 21:11
alizze: 82?
13 sty 21:19
Eta:
Echh z wami

f(−2)= −2*(−2)
2−8*(−2)+10= −2*4+16+10= −8+26= 18
13 sty 21:22
alizze: no ok pytam bo chce wiedziec co z czego az tak sie nie trzeba rozpisywac
13 sty 21:24
Eta:
13 sty 21:25
alizze:
13 sty 21:26
alizze: dziekuje i życze miłego wieczoru
13 sty 21:27