w(x): : W(x) = 4x4 - x2 -6x - 9. Rozłóż wielomian na czynniki najniższego stopnia, stosując
grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia. Może mi to ktoś objaśnić po kolei jak
to
rozwiązać ? Z góry dziękuje. !
29 kwi 21:10
aga: (2x)
2 -(x+3)
2
dobrze?
trzeba poprostu znac wzory skroconego mnozenia
http

/matematyka.pisz.pl/strona/55.html
29 kwi 23:19
Robin: nie .....powinno być na czynniki
30 kwi 11:34
Sitta: Aga myślała "prawie dobrze"
4x4 - x2 -6x - 9 = (2x2)2 - (x+3)2 = (2x2-x-3)(2x2+x+3)=...[
I czynnik za pomocą delty rozkładamy na 2(x+1)(x-3/2) = (x+1)(2x-3) ]..
II czynnik nie da się rozłożyć.
Stąd ...=(x+1)(2x-3) (2x2+x+3)
30 kwi 21:44
Robin: DZIĘKUJE
1 maj 00:08
aga: to ja mam jeszcze pytanie bo z wielomianow to ja noga jestem
(2x
2)
2 - (x+3)
2 = (2x
2-x-3)(2x
2+x+3)
skad to sie wzielo...
1 maj 20:13
aga: aaa juz czaje
1 maj 20:14
Sitta: Ze wzorów skróconego mnożenia (różnica kwadratów).
a2 - b2 = (a-b)(a+b)
gdzie:
a= 2x2
b = (x+3)
1 maj 20:42