Stereometria
konsu: Mamy ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie ściany boczne są trójkątami
równobocznymi.
Stosunek wysokości ostrosłupa do wysokości sciany bocznej jest równy?
Jak to ugryźć?
13 sty 20:21
konsu: Wziąłem pod wysokosc bocznej podstawilem (a√3)/2=(a2)/2a i wyszło mi √3=0. Także
odpowiedzia pasujaca bedzie prawdopodobnie √3 : √2 , ale jak do tego dojść?
13 sty 20:26
krystek: | | (a√2 | |
H2+ |
| )2=a2 i wyznacz H następnie: |
| | 2 | |
13 sty 20:27
konsu: a√3 chyba tak?
13 sty 20:35
krystek: Co ?
13 sty 20:37
konsu: W tym twierdzeniu pitagorasa co napisałes w drugim wyrazeniu powinno byc (a√3)/2 tak?
Wyliczyłem to i wyszło mi √3/3.
13 sty 20:40
krystek: przecież to jest połowa przekatnej kwadratu −zrób rysunek i popatrz!
13 sty 20:41
Gustlik:

Z Pitagorasa:
| H | | a√2 | | 2 | | √2 | | √6 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| h | | 2 | | a√3 | | √3 | | 3 | |
13 sty 20:54
konsu: Ok przejrzałem na oczy

Dzieki
13 sty 20:58
krystek:

lub tak jak napisane wyżej!
13 sty 21:10