matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
białefiołki:
x−1
∫
dx
3
√
x+1
13 sty 19:46
Basia:
podstawienie t = x+1 dt = dx
t−2
J = ∫
dt = ∫ t
2/3
dt − 2∫t
−1/3
dt = ......
t
1/3
dokończ, to już prościutkie
t
α+1
∫t
α
dt =
dla α≠ −1
α+1
13 sty 19:54