matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Alan:
http://www.mmpoznan.pl/photo/1272671/Pr%C3%B3bna+matura+2012+Matematyka+-+odpowiedzi+%28poziom+podstawowy%29
Zad 27 matury próbnej.. Nie rozumiem drugiej linijki.. w jaki sposób licznik został tak bardzo skrócony? Zapewne ze wzoru jedynkowego.. no ale jak go tutaj osiągnięto.. trzeba uwzglednic kolejnosc dzialan, więc nie rozumiem tego.. Z góry dziękuję za pomoc
13 sty 19:33
Basia:
cosα przed nawias i masz
cosα(cos
2
α+sin
2
α)
=
cos
2
α
(cosα)*1
1
=
cosα*cosα
cosα
13 sty 19:49
Eta:
cos
3
α+sin
2
α*cosα
cosα(cos
2
α+sin
2
α)
cosα*(
1
)
=
=
=
cos
2
α
cos
2
α
cos
2
α
1
=
cosα
13 sty 19:51
Alan:
Dziękuję ślicznie
to ten ostatni cosα wzięto przed nawias.. a ja cały czas patrzyłem na cos3α..
13 sty 19:58