Obliczanie pochodnej funkcji
DRLZ: | | 3 | | 2 | |
Jak obliczyć taką pochodną: f(x) = 3x + 2√x − |
| + |
| |
| | x | | x3 | |
13 sty 19:06
Basia:
| | 1 | | 3 | | 2 | |
f(x) = 3 + 2* |
| + |
| − |
| *3x2 = ..... |
| | 2√x | | x2 | | x6 | |
dokończ
13 sty 19:07
DRLZ: | | 2 | |
Ok, a skąd Ci się wzięło " − |
| * 3x2 " ? |
| | x6 | |
13 sty 19:09
DRLZ: Bo tego niestety nie wiem... Możesz mi powiedzieć?
13 sty 19:29
Eta:
u= x
3
| | 2 | | 2 | | −2 | | −2 | | =6 | |
( |
| )' = ( |
| )' *u' = |
| *3x2= |
| *3x2 = |
| |
| | x3 | | u | | u2 | | x6 | | x4 | |
13 sty 20:14
13 sty 20:15
DRLZ: Dlaczego tak to się oblicza?
To jest jakiś wzór? czy jak?
13 sty 20:21