funkcja wykładnicza
Tripida: zad
narysuj wykres funkcji f(x)=|2 x −4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania
f(x)=k2
Mam takie pytanie , jak już mam narysowany poprawnie wykres f(x)=|2 x −4|+1 to jak to
posprawdzać gdzie się poprzecinają f(x)=|2 x −4|+1 i f(x)=k2.
Gdyby f(x)=k to wiedziałbym jak to załatwić. Przesuwałbym sobie prostą f(x)=k i patrzył w ilu
miejscach się przecinają obie funkcję i wiedziałbym ile istnieje rozwiązań w danym przedziale.
Tylko jak mogę zrobić coś takiego dla f(x)=k2 , no bo z parabolą zrobić takie coś jak z
prostą się nie da? Wytłumaczy to ktoś?
13 sty 17:41
Aga: Można rysować wykresy przyjmując za k jakieś liczby i wysnuć wniosek
lub rozwiązać równanie
I2x−4I+1=k2
i badać dla jakiego k równanie nie ma rozwiązania
ma jedno rozwiązanie i kiedy ma 2 rozwiązania.
13 sty 17:46
Aga: rozwiązać równanie
I2x−4I+1=k2
Równanie I2x−4I=k2−1 nie ma rozwiązania, gdy k2−1<0
ma 1 rozwiązanie, gdy k2−1=0
i ma 2 rozwiązania, gdy k2−1>0
13 sty 17:50
Tripida: * korekta do polecenia powinno być
"narysuj wykres funkcji f(x)=|2x −4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k2
w zależności od parametru k."
w odpowiedziach mam podane dokładne przedziały dla których funkcja ma 2 rozwiązania,1
rozwiązanie brak rozwiązań
13 sty 17:53
Basia:
nie masz dokładnie wyliczać współrzędnych punktów przecięcia, tylko ocenić dla jakiego k2
równanie ma 0,1,2 rozwiązania
ostrze jest w punkcie (2,1)
a asymptota pozioma lewostronna to y=5
stąd
dla k2 < 1 czyli k∊(−1; 1) nie ma rozwiązania
dla k2=1 czyli k= −1 lub k=1 masz 1 rozwiązanie
dla 1< k2 < 5 czyli k2−1 > 0 i k2−5 < 0 czyli dla
k∊[ (−∞, −1)∪(1;+∞) ] ∩ (−√5; √5) = ..... dokończ
masz 2 rozwiązania
dla k2≥5 czyli k∊(−√5; √5) znowu jedno
13 sty 17:55
Tripida: w odpowiedziach z kolei mam coś takiego
dla k∊(−∞;−√5>∪<√5;∞)∪{−1,1} równanie ma jedno rozwiązanie
dla k∊(−1,1) równanie nie ma rozwiązań
dla k∊(−√5;−1)∪(1;√5) dwa rozwiązania
13 sty 18:01
Tripida: ok dziękuje Wam o to mi chodziło.
13 sty 18:02
max:
f(x) = k2 jest funkcją stałą, jej wykresem jest prosta równoległa do osi x.
13 sty 18:05
Basia:
BŁĄD w ostatniej linijce
k2 ≥ 5 czyli k∊ (−∞; −√5>∪<√5;+∞) .......................
13 sty 18:05