Ekstremum funkcji
aaassja: Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Należy wyznaczyć ekstremum funkcji ::(
y=e2x + e−x
13 sty 17:19
Basia:
policz pochodną; podaj wynik
13 sty 17:31
Krzysiek: policz pochodną i porównaj ją do zera
13 sty 17:33
aaassja: Pochodna:
y'= −e{−x} + 2e{2x}
Właśnie podstawienie do 0 mi nie wychodzi:
2e2x= e−x
13 sty 17:35
Krzysiek: podstawienie:
t=ex , t>0
13 sty 17:42
Basia:
2e
2x − e
−x =
2e
3x − 1 = 0 ⇔
e
3x =
12 ⇔
3x = ln
12 ⇔
x =
13*ln
12
13 sty 17:43
aaassja: Dzięki wielkie.
Nie rozumiem jedynie tego przejścia:
e3x = 12 ⇔
3x = ln12
Tzn wiem, że nastąpiło obustronne zlogarytmowanie, ale dlaczego e nam znikło?
13 sty 17:50
Krzysiek: ponieważ: lne =1
13 sty 18:04
aaassja: Okej, kminię.
Nastepnie należy zrobić y'>0
Wyszło mi coś takiego:
(2e
3x −1)e
x > 0
Wyszło mi, że x= 1/3 * ln1/2 jest minimem lokalnym
czy dobrze?
Proszę o pomoc
13 sty 18:26
Krzysiek: dobrze
13 sty 18:27
aaassja: Dzięki!
Widocznie w odpowiedziach w książce pojawił się mały błąd, przed czym nas ćwiczeniowcy
uprzedzali.
13 sty 18:28