FIZYKA
Aśka: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć i rozwiązać zadania z fizyki?
Zadanie 1
Dana jest nie ortogonalna baza wektorów(3,0,0) ; (1,2,3) ; (2,4,6). Proszę przejść do bazy
wektorów ortogonalnej.
Zadanie 2
Miejsca A, B, C znajdują się w położeniu tak jak to pokazano na rysunku poniżej
A B C
Z miejsca A została wystrzelona rakieta, której cel znajduje się w miejscu C. W chwili, gdy
osiągnęła ona maksymalną wysokość, z miejsca B zostaje wystrzelona inna rakieta , która ma
zadanie zniszczyć pierwszą w locie, zanim dotrze ona do celu. Odległość z miejsca A do miejsca
C jest równa zasięgowi rakiety pierwszej, która została wystrzelona pod kątem 45°,a jej
prędkość początkowa wynosiła 100 m/s. Odległość z miejsca C do B jest o 20% krótsza niż z
miejsca A do C. Prędkość początkowa drugiej rakiety jest równa 150 m/s. Pod jakim kątem musi
zostać wystrzelona druga rakieta, aby przechwycenie było możliwe, po jakim czasie i na jakiej
wysokości to nastąpi. Opór powietrza proszę zaniedbać, przyśpieszenie ziemskie 9,81 m/s2.
Uwaga : Proszę założyć, że tuż po starcie obie rakiety wyłączają silniki (rzut ukośny)!
Zadanie 3
a) Punkt materialny rozpoczyna ruch po okręgu o promieniu R=0,1 ze stałym co do wartości
przyśpieszeniem liniowym as=0,05 m/s2. Po jakim czasie przyśpieszenie dośrodkowe będzie równe
co do wartości przyśpieszeniu liniowemu.
b) Proszę naszkicować wykresy opisujące zależność przyśpieszenia normalnego w ruchu
jednostajnie przyspieszonym po okręgu bez prędkości początkowej.
13 sty 17:12
Krzysiek: 1) to nie jest baza R3
przecież (2,4,6)=2(1,2,3)
13 sty 17:42
Basia:
A kto powiedział, że musi być R3 ?
13 sty 18:13
ejendi:
1) słowa znam ale co dalej to na razie nie wiem
2) na póżniej
| | 1 | |
x=Vo t cosa, y=Vo t sina− |
| gt2 |
| | 2 | |
3)
as=dv/dt=0,05=V/t
a=as
V=
√0,05R
t=1,414
dziwne to ale może ok?
13 sty 18:14
ejendi:
V1=100, V2=150
AC=x=V1 t cosa
AC=100 t /
√2
idzie kiepsko
dopiero teraz zauważyłem "osiągnęła ona maksymalną wysokość", bo robilem założenie,
że startują razem
13 sty 19:30
ejendi: zasięg rakiety 1 =AC
y=V1*t*sin45−gt2/2
y'=dv/dt=V1/√2−gt=0=ymax
t=V1*sin45/g dla ymax
bez oporu powietrza lot jest symetryczny względem ymax,czyli cały czas lotu
=2t=2V1*sin45/g
w punkcie C y=0 czyli
V1*t*sin45−gt2/2=0 i wynik będzie taki sam, z tego
t=2V1sin45/g
AC=x=V1 t cos45
sin45=cos45=1/√2
AC=2V12sin45cos45/g=V12/g
AC=1019,367 m
AB=0,2AC=203,873 m
x1=V1*t*cos45
x2=V2*t*cosB
na razie odpuszczam
13 sty 21:35
ejendi:
bez efektu, plączę się we współrzędnych
14 sty 12:51
Aśka: kurcze szkoda, może ktoś jeszcze spróbóje rozwiązać zadanie?
14 sty 18:42
ejendi:
wracam:
t=V1*sin45/g dla ymax
y=V1*t*sin45−gt2/2 to wstawiam t i liczę max wysokość
ymax=254,841998
teraz pelna koncentracja:
czas zaczynamy liczyc gdy R1 ma wsp. Ymax,x=AC/2=0
wsp. dla R1 będą x=−0,3AC
układ równań dla R1,R2
| | 1 | |
x1=v1tcos45, y1=ymax− |
| gt2 rzyt poziomy z wysokości ymax |
| | 2 | |
| | 1 | |
x2=v2tcosB−0,3AC, y2=v2tsinB− |
| gt2 |
| | 2 | |
x1=x1 i y1=y2 moment trafienia
liczę dalej
15 sty 18:49
ejendi:
v1tcos45=v2tcosB−0,3AC
| | 1 | | 1 | |
ymax− |
| gt2=v2tsinB− |
| gt2 |
| | 2 | | 2 | |
ymax=v2tsinB
dwie niewiadome t, kąt B muszą
cosB=(v1tcos45+0,3AC)/V2t
sinB=ymax/V2t podnosimy do kwadratu i dodajemy, zostale tylko t
(ymax/V2t)
2=((v1tcos45+0,3AC)/V2t)
2
dalsze pisanie długie dlatego podaje tylko wyniki
a −17500
b 43248,12117
c 158464,4432
współczynniki równania at
2+bt+c=0
t1=4,488654329, t2=−2,017333119
sin
2B=0,14326073 cos
2B=0,85673927
0,14326073+0,85673927=1 sprawdzenie
na jakiej wysokości?
| | 1 | |
ymax− |
| gt2=156,0159712 m |
| | 2 | |
życzę znalezienia prostszej metody, na pewno jest, jak znajdę to podam
15 sty 19:27
Aśka: Dziękuje bardzo takze za takie dosc zawile rozwiazanie

Jesli uda Ci sie rozwiazać prosciej
to byloby super!
15 sty 20:06