Pomocy :)
Monia: liczba osób zwiedzających wystawę n−tego dnia od momentu jej otwarcia w przybliżeniu podaje
wzór W(n)=−4n2+48n−24 okreś dziedzinę funkcji W(n), i odp na pytania−ile dni trwała wystawa,
−w którym dniu wystawy odwiedziło ją najwięcej osób i ile ich było, −ile osób odwiedziło
wystawę podczas jej trwania
13 sty 16:55
Aga: w(n)>0 i n∊N
w(1)=−4+48−24=20 pierwszego dnia odwiedziło wystawę 20 osób.
w(2)=
licz dalej
w(3)=...
w(4)=
w(5)=
otrzymane wyniki dodaj , zwróć uwagę,że funkcja jest symetryczna względem prostej n=6
Jest to funkcja kwadratowa , gdzie a<0. więc funkcja przyjmuje największą wartość w
wierzchołku.
| | −b | | −48 | |
Dla nw= |
| = |
| =6 największa wartość wynosi |
| | 2a | | −8 | |
y
w=W(6)=−4*36+48*6−24=−144+288−24=120
Odp. Szóstego dnia najwięcej osób odwiedziło wystawę , było ich 120 osób.
wystawa trwała 11 dni.
13 sty 17:19