proszę o szczegółowy przebieg rozwiąza. PILNE!!
Kulawa: Znajdź pochodną następującej funkcji:
y=5√x4
13 sty 14:56
pomagacz:
y = x4/3
13 sty 14:57
ICSP: 5√x4 = x45
13 sty 14:58
Kulawa: niestety to nie jest rozwiązanie zadania

to ma być POCHODNA


Bardzo mi zalezy na
SZCZEGÓŁOWYM przebiegu
13 sty 14:59
ICSP: To może jeszcze mam ci podać wzór na pochodną y xa ?
13 sty 15:00
pomagacz:
OK, masz tablicę pochodnych?
Poszukaj wzoru na pochodną y' = (xstałej)'
I teraz postępuj według wzoru
13 sty 15:02
Kulawa: | | 4 | |
to ma byc pochodna z pierwiastka, wzory mam, skorztystalam, ale koncowy wynik |
| |
| | 55√x | |
DOKŁADNIE TA CZWÓRKA jest dla mnie nie jasna.........
13 sty 15:06
pomagacz:
OK, widzę, że naprawdę nie rozumuesz.
pierwiastek można zapisać jako potęgę, to wiesz tak?
czyli:
√x3 = x
3/2
więc idąc dalej tym tropem, Twoją funkcję przemianujemy na potęgę:
y =
5√x4 = x
4/5
nadążasz?
drugi wzór w tablicy pochodnych brzmi:
(x
a)' = a*x
a−1 gdzie a to stała, czyli jakaś liczba
podstawiając do wzoru co otrzymasz?
| | 4 | | 4 | |
y' = ( x4/5)' = |
| * x4/5 − 1 = |
| * x−1/5 |
| | 5 | | 5 | |
podstaw wszystko tam gdzie powinno być i masz wynik
Dla przećwiczenia policz jeszcze:
1. y =
3√x2
2. y =
√x6 ← do tego musisz użyć wzoru na pierwiastek
13 sty 15:19