wyznaczanie pierwiastkow wielomianu
Annn: Dlaczego w zadaniu wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu w(x)=3x2−x2−3x+1 do
obliczenia nie bierzemy wszystkich dzielnikow wyrazu wolnego a0 i wspolczynnika an tylko
same ujemne?
13 sty 14:03
Basia:
a po co tu w ogóle stosować tę metodę ?
3x3−x2−3x+1 = x2(3x−1) − (3x−1) = (3x−1)(x2−1) = (3x−1)(x−1)(x+1)
masz więc trzy pierwiastki: x = 13 x= 1 x= −1
może chodzi o to, że "na pierwszy rzut oka" widać, że jeden z pierwiastków musi być ujemny
i tego szukamy
a widać bo:
w(0) = 1 a np. w(−10) = 3*(−1000)−100+30+1<0
ściślej limx→ −∞ W(x) = −∞
13 sty 14:18
dominika: x3−11,9009x2+0,1297=0
11 kwi 11:39
asia: w(x)=x4−x3−6x2+4x+8
25 paź 21:19