pochodne
lukas2214: Oblicz f '(x) i f "(x) dla następujących funkcji. Rozwiązać równania: f '(x)=0 f "(x)=0 oraz
nierówności f '(x)>0 i f "(x)>0. proszę o pomoc dawno miałem matme a potrzebuje tego bardzo
szybko potrzebuje
żeby to było rozpisane dzięki z góry dwa przykłady asymptoty
1) f(x) = x+1x
2)f(x)= x2lnx
13 sty 11:28
lukas2214: pochodne
lukas2214: PILNIE POTRZEBUJE POMOCY Oblicz f '(x) i f "(x) dla następujących funkcji. Rozwiązać
równania: f '(x)=0 f "(x)=0 oraz
nierówności f '(x)>0 i f "(x)>0. proszę o pomoc dawno miałem matme a potrzebuje tego bardzo
szybko potrzebuje
żeby to było rozpisane dzięki z góry dwa przykłady asymptoty
1) f(x) = x+1x
2)f(x)= x2lnx
13 sty 12:54
Basia:
ad.1
f'(x) = 0
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x = −1 ∨ x=1
równanie f"(x) = 0 nie ma rozwiązania
ad.2
| | 1 | |
f'(x) = 2x*lnx + x2* |
| = 2x*lnx + x = x(2lnx+1) |
| | x | |
f'(x) = 0
x = 0 ∨ 2lnx + 1 = 0
x = 0 ∨ 2lnx = −1
x = 0 ∨ lnx = −
12
| | 1 | |
f"(x) = 1*(2lnx+1) + x*2* |
| = 2lnx + 1 +2 = 2lnx +3 |
| | x | |
f"(x) = 0
lnx = −
32
13 sty 12:54