wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji.
whiteE: witam. czy ktoś może mi pomoc wykonać owe zadanie krok po kroku?
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w podanym przedziale.
f(x)=x3−3x, <−2,4>
13 sty 11:27
ania333: oblicz X w = −b/2a
oblicz f(Xw) < jezeli Xw bedzie nalezało do przedziału> jezeli nie ., to nie
musisz
nastepnie oblicz
f(−2)
f(4)
i oszacuj spośród 3 lub tych 2 wyników który jest max a któru min
13 sty 12:06
whiteE: aha. mam normalnie odczytać ab? czy wyłączyć x przed nawias żeby zrobić stopień 2? czyli
x(x2+3) czyli a = 1 b=0 czy nie ?
13 sty 12:19
whiteE: aha. mam normalnie odczytać ab? czy wyłączyć x przed nawias żeby zrobić stopień 2? czyli
x(x2+3) czyli a = 1 b=0 czy nie ?
13 sty 12:20
ania333: a=1
b=−3
13 sty 13:18
whiteE: aha też tak zrobiłem bo na b =0 nic nie.wychodziło. dzięki
13 sty 13:22
Aga: @ania333, to nie jest funkcja kwadratowa.
13 sty 17:55
Basia:
f'(x) = 3x2 − 3 = 3(x2−1)
f'(x) = 0 ⇔ x2−1=0 ⇔ (x−1)(x+1) = 0 ⇔ x= −1 lub x = 1
x∊<−2; −1) ⇒ f'(x) >0 ⇒ f rośnie
x∊(−1;1) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f. maleje
x∊(1; 4) ⇒ f'(x) >0 ⇒ f rośnie
xmax = −1
xmin = 1
f(−2) = −8+6 = −2
f(−1) = −1+3 = 2
f(1) = 1−3 = −2
f(4) = 64 − 12 = 52
w.najmniejsza = −2 (dla x=−2 i x=1)
w.największa = 52 (dla x=4)
13 sty 18:38