matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc granice
Greg:
Obliczyć Hospitalem granice lim x−>0 x − sinx/x−tgx wynik ma wyjść −1/2 Mi za nic nie chce tak wyjść
13 sty 10:45
Basia:
x−sinx
lim
x⇒0
=
l.H
x−tgx
1−cosx
lim
x⇒0
=
1
1−
cos
2
x
1−cosx
lim
x⇒0
=
cos
2
x−1
cos
2
x
(1−cosx)*cos
2
x
lim
x⇒0
=
(cosx−1)(cosx+1)
−cos
2
x
lim
x⇒0
=
cosx+1
−cos
2
0
1
= −
cos0+1
2
13 sty 13:03