Granica xlnx^2
D`sad: lim x ln x2
x → ∞
13 sty 00:52
Tragos: = ∞
13 sty 00:55
D`sad: nie. pomylka.
x → 0
13 sty 00:58
D`sad: i prosze to rozpisac
13 sty 00:59
Tragos: = 0*ln02 = 0
13 sty 01:08
Godzio:
0 * ln02 = 0 * −∞ i nie można od tak sobie napisać, że to jest 0
13 sty 01:18
Godzio:
| | lnx2 | | ∞ | |
limx→0xlnx2 = limx→0 |
| = [ |
| ] =H= |
| | | | ∞ | |
| | | |
= limx→0 |
| = limx→0(−2x) = 0 |
| | | |
13 sty 01:20
Maria: granica lim lnx2
x→∞
13 sty 01:45
Maria: czy to bedzie −∞?
13 sty 01:45
ZKS:
Jeżeli x → ∞ to ln(x2) też dąży do ∞ a nie do −∞.
13 sty 01:47
D`sad: dziekuje

! Ale to bylo na kartkowce, kiedy nie umelismy liczyc pochodne... Czy jest jaki
sposob jeszce?
13 sty 01:47
D`sad: Odp: →0
Ale jak bez pochodnej to zrobicz
13 sty 01:48
Maria: dziekuje!
13 sty 01:51
Godzio:
x * lnx2 czy lnx2 ? i przy x → ?
Zapisz porządnie który przykład, do czego dąży x, wtedy może będzie dało się coś zrobić
13 sty 01:51
ZKS:
Niestety ale chyba nikt już się nie dowie.
13 sty 02:01
Godzio: Ano
13 sty 02:11
D`sad: x → 0
13 sty 03:03