jeszcze raz to samo :)
Pepsi2092: Punkt P dzieli odcinek MN w stosunku 3:2 licząc od punktu M. Oblicz współrzędne punktu N,
jeśli
M=(4,−2), P=(1,4)
Jak to zrobic metodą wektorową ?
13 sty 00:49
Pepsi2092: ICSP zerknij jak możesz
13 sty 00:56
Gustlik:
M=(4,−2)
P=(1,4)
MP→=3u→
PN→=2u→
MP→=P−M=[1−4, 4−(−2)]=[−3, 6]
3u→=[−3, 6] /:3
u→=[−1, 2]
PN→=2u→=2*[−1, 2]=[−2, 4]
PN→=N−P
PN→+P=N
N=[−2, 4]+(1, 4)=(−2+1, 4+4)=(−1, 8)
Odp: N=(−1, 8)
13 sty 01:09
Gustlik:

Poglądowy rysunek do zadania
13 sty 01:11
Pepsi2092: O to mi chodziło

Dzieki wielkie
Gustlik
13 sty 01:11
Gustlik:
13 sty 01:12