nie ma mi komu pomóc
janusz: Litości rodacy. W sobotę mam egzamin a nie daję sobie z tym rady. Oto trzy rodzaje zadań które
na pewno będę miał na egzaminie.
1.Na podstawie wykresu funkcji Y= x3 wykonaj wykres następującej funkcji
Y=[(X+1)3 − 8]
2.Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,mając dane:
sin α = pięć trzynastych (nie wiem jak wpisać ułamek)
3.Sprawdź czy podane równości są tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne założenia.
___2__
cos2 α minus jeden = jeden + dwa tg2 α
13 sty 00:30
rumpek:
Zadanie 1
f(x) = (x + 1)
3 − 8
szablon funkcji g(x) = x
3 i potem tylko przesuwasz o wektor T = [−1,8]
Zadanie 2
sin
2x + cos
2x = 1
| | 169 − 25 | | 144 | |
cos2x = |
| = |
| |
| | 169 | | 169 | |
| | 12 | | 12 | |
cosx = |
| v cosx = − |
| ∉ R+ |
| | 13 | | 13 | |
| | | | 5 | | 13 | | 5 | |
tgx = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 13 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | | 12 | | 12 | |
ctgx = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 1 | | 5 | | 5 | |
Sprawdź czy się w liczeniu nie pomyliłem
13 sty 00:36
13 sty 00:37
janusz: Już poprawiam
2cos2 α − 1=1+2tg2α
w mianowniku jest cosinus kwadrat alfa
13 sty 00:54
Gustlik:

2.Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,mając dane:
sin α = pięć trzynastych (nie wiem jak wpisać ułamek)
Mozna geometrycznie, schematem "strzałkowym", o wiele prościej:
x − z Pitagorasa
13
2=x
2+5
2
169=x
2+25
x
2=144
x=12
Dalej z rysunku:
13 sty 01:20