dowód
siemanko: udowodnij, że
cos2α − cos8 α +sin8 α = 1/4 *sin2αsin4α
proszę, bo umieram nad tym:(
12 sty 23:43
Godzio:
α = x dla wygody
cos2x− cos
8x + sin
8x = cos2x + (sin
4x − cos
4x)(sin
4x + cos
4x) =
cos2x + (sin
2x − cos
2x)(sin
2x + cos
2x)( (sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x) =
| | 1 | |
cos2x − cos2x * 1 * (1 − |
| sin2(2x)) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cos2x − cos2x + |
| cos2x * sin2(2x) = |
| * 2cos2xsin2x * sin2x = |
| | 2 | | 4 | |
13 sty 00:12
ICSP: Godziu rozpisz przejście :
cos2x − cos
8 x + sin
8 x = cos2x (sin
4x−cos
4x)(sin
4x + cos
4x)
13 sty 00:47
ICSP: już nie musisz. Widzę to
13 sty 00:49
Godzio:
13 sty 01:06
siemanko: a 2sin
2 xcos
2 x to nie jest poprostu sin
2 2x

skąd ta 1/2 sie wziela, bo nie ogarniam


?
13 sty 13:38
ICSP: (sin2x)2 = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
13 sty 14:52