funkcje trygonometryczne
luk18: Rozwiąż równanie:
Doszedłem do takiej postaci: 2
cos2x−12=3
sin2x ale nie wiem czy to w czymś
pomoże....
12 sty 23:37
luk18: pomocy
12 sty 23:53
Godzio: Na pewno dobrze przepisane ?
13 sty 00:05
luk18: Nie

na dole powinno być 2... i teraz wszystko jasne
13 sty 00:09
Godzio:
13 sty 00:09
luk18: | | 1 | |
powinno wyjść cos2x= |
| tak? |
| | 2 | |
13 sty 00:10
rumpek:
2
cos2x = 2
1/2 + sin2x
p = 2 ∊ (1, +
∞)
13 sty 00:12
luk18: A jeszcze tylko takie pytanie, dwa różne pierwiastki rzeczywiste to jakie warunki muszę
założyć? Na pewno Δ>0 a drugi? bo tak mi się to pogmatwało że już nie pamiętam
13 sty 00:18
13 sty 00:24
luk18: Ale teraz pytam o coś innego

jak mam równanie x
2sinx+x+cosx=0 i mam znaleźć dwa różne
pierwiastki rzeczywiste to pierwszy warunek Δ>0, a drugi?
13 sty 00:28
rumpek: To juz inne zaadanie?
13 sty 00:30
luk18: po co te pytania

tak inne, powiesz jaki ten drugi warunek?
13 sty 00:32
rumpek:
m
2sinx + m + cosx = 0
Δ > 0 i teoretycznie wsio przy założeniu, że m ≠ 0
13 sty 00:33