wariacje kombinacje permutacje...
majka: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązywać takie zadania typu:
Ile liczb trzycyfrowych o rożnych cyfrach można utworzyć dysponując cyframi należącymi do
zbioru {0,1,2,3}. a), cyfry się powtarzają b) cyfry się nie powtarzają
Proszę mi wytłumaczyć, bo nie bardzo mam pojęcie jak rozwiązać zadania tego typu.
12 sty 23:11
rumpek:
a)
− − − (liczba 3−cyfrowa)
losujesz ze zbioru Z = {0,1,2,3} (4 liczbowego)
pierwszą możesz wybrać na 3 sposoby (liczba nie może być zerem!)
* drugą możesz wybrać na 4 sposoby
* trzecią możesz wybrać na 4 sposoby (mogą się powtarzać)
zatem:
3 * 4 * 4 = 3 * 16 = 48
b) podobnie ...
12 sty 23:15
majka: czyli b)
3*3*2=18 ?
12 sty 23:19
rumpek:
12 sty 23:22
majka: a takie zadańko:
na ile sposobow może ustawić się w szeregu grupa 4 chlopcow i 4 dziewcząt, tak aby dwie osoby
tej samej płci nie staly obok siebie ?
12 sty 23:30
rumpek:
Masz dwa przypadki:
1o D1C1D2C2D3C3D4C4
4! * 4! = ...
2o C1D1C2D2C3D3C4D4
4! * 4! = ....
Zatem ostateczna odpowiedź to:
2 * 4! * 4! = 1152
12 sty 23:33
DZIADZIA: pomożecie?łatwizna trygonometria

prosze bo nie zasnę rumpek albo majka prosze
12 sty 23:36
majka: Dziękuję, już chyba wszystko jest dla mnie jasne
12 sty 23:36
DZIADZIA: maju pomoze3sz na szybko?
12 sty 23:38