problem
ania333: rozwiazac równanie
| | x | | x | |
log√x+ |
| + |
| +...=log(4x−5) ułamki te,z są pod pierwiastkiem |
| | 2 | | 4 | |
wiem chyba nawet jak
| | a1 | |
jest to zbiezny szereg geometryczny wiec jest wzór Sn= |
| |
| | 1−q | |
ale teraz mam problem z jednej str mam pierwiastek...z drugiej zwykłe liczby <w nawiasie...>
jak tu wybrnąć?
12 sty 22:34
Basiek: Ale przecież masz logarytmy o tych samych podstawach, więc liczby logarytmowane możesz sobie
porównywać
12 sty 22:41
ania333: no tak..... faktycznie...dzięki
12 sty 22:43
Basiek: 
.
12 sty 22:44
ania333: pozbyłam sie log .... podniosłam do kwadratu aby pozbyc sie pierwiastka
podstawiłam do powyzszego wzoru i otrzymałam:
16x2−120x+225=2x
Δwychodzi ujemna.... i tu pojawia się problem
w poleceniu jest błąd ma byc(4x−15)
12 sty 23:00
ania333: hmm?
12 sty 23:04
Basiek:
| 2x | |
| = 16x2−120x+225 /* (2−x) |
| 2−x | |
....
tak masz?
12 sty 23:07
ania333: czemu 2−x

skad?
12 sty 23:10
Basiek: | | x | | 2 | | x | | 2−x | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| A to jest mianownik, więc się go "odwraca"  |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 sty 23:11
12 sty 23:12
ania333: nie moze byc x w mianowniku bo w przykłaszie są zwykłe x a nie kwadraty kolejne x
12 sty 23:13
Basiek: "UPS", wielkie ups.
12 sty 23:13
ania333: a jakis inny pomysł? moze gdzies kurcze błąd jest.....
12 sty 23:14
Basiek: Z tym rzeczywistym Sn Δ faktycznie wychodzi <0
12 sty 23:19
rumpek:
| | x | | x | |
log√x + |
| + |
| + ... = log(4x − 15) |
| | 2 | | 4 | |
po obu stronach jednakowe podstawy:
p = 10 ∊ (1, +
∞) ⇒ ↗
√x + x/2 + x / 4 + ... = 4x − 15 / ()
2
| | x | | x | |
x + |
| + |
| + ... = (4x − 15)2 |
| | 2 | | 4 | |
a
1 = x
| | x | | x | | 2 | | 2x | |
q = |
| = |
| * |
| = |
| = 2 |
| | | | 1 | | x | | x | |
....
12 sty 23:20
ania333: nom....
no ale nic.... jutro może cos wykombinuje.... dzięki.. Dobrej nocki
12 sty 23:21
rumpek:
| | | | x | | 1 | | x | | 1 | |
q = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | x | | 2 | | x | | 2x | | 2 | |
ślepy już jestem
12 sty 23:21
Basiek: Wniosek: tak, jeśli nie umiesz podzielić 2x: x, idź spać.

Także− dobranoc
12 sty 23:22
ania333: | | 1 | |
ze q= |
| widac nawet bez liczenia...... ale jak obliczyc x   to mój problem  ! |
| | 2 | |
13 sty 10:18
ania333: ?
13 sty 12:07
ania333: ?
13 sty 13:16
ania333: ?
13 sty 15:18
ania333: ?
13 sty 16:23
ania333: kto potrafi mi pomóc..... chociaz naprowadzic?
13 sty 17:08
ania333: ?
13 sty 17:23
Basia: napisz to zadanie jeszcze raz w nowym temacie, bo tu już zupełnie nie wiadomo o co chodzi
13 sty 17:25
ZKS:
Po lewej stronie mamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.
2x = (4x − 15)
2
2x = 16x
2 − 120x + 225
16x
2 − 122x + 225 = 0
13 sty 17:28
ZKS:
Liczysz Δ , x1 , x2 i sprawdzasz czy należą do dziedziny funkcji.
13 sty 17:29
ania333: dzięki wielkie
13 sty 17:46