Dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór wszystk
thewilq: Dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
Prosze o pomoc nie wiem jak to rozwiązać.
12 sty 22:34
thewilq: nikt?
12 sty 23:05
rumpek:
| x2 − px − 2 | |
| > 1 |
| x2 − 3x + 4 | |
| x2 − px − 2 | | x2 − 3x + 4 | |
| > |
| |
| x2 − 3x + 4 | | x2 − 3x + 4 | |
| x2 − px − 2 | | −(x2 − 3x + 4) | |
| + |
| > 0 |
| x2 − 3x + 4 | | x2 − 3x + 4 | |
| x2 − x2 − px + 3x − 2 − 4 | |
| > 0 |
| x2 − 3x + 4 | |
| −px + 3x − 6 | |
| > 0 |
| x2 − 3x + 4 | |
| (3 − p)x − 6 | |
| > 0 |
| x2 − 3x + 4 | |
(x
2 − 3x + 4)((3 − p)x − 6) > 0
(*) Zatem masz dwa przypadki, jeden jest łatwy ( x
2 − 3x + 4 > 0 )
(*) drugi też nie jest skomplikowany ( (3 − p)x − 6 > 0 )
12 sty 23:10
thewilq: no ale jaki jest dalszy ciąg... zrobiłeś coś do czego sam bym doszedł, nie wiem do czego dąże w
zadaniu. Mam dać jakiś przedział do jakiego należ p...
z 1 jest delta ujemna brak pierwiastkow i co mam zrobic z 2? dwie niewadome p i x... nie
ogarniam
12 sty 23:37
rumpek:
"do czego sam bym doszedł" to dlaczego tego nie uczyniłeś?
x
2 − 3x + 4 > 0
Δ = 9 − 16 < 0
czyli będzie ponad osią Ox, zatem dla tego x∊R
Pozostało ci się zastanowić co musi spełniać aby zachodziło dla (3 − p)x − 6 > 0
podpowiem, że funkcja nie zawsze musi być dodatnia, czyli w tym przypadku będzie stała
12 sty 23:41
thewilq: czyli co mam przyrównać a do 0?
3 − p = 0
p = 3
Dlaczego tak a nie inaczej ?
12 sty 23:47
rumpek: a widziałeś kiedyś wykres funkcji liniowej?
tutaj masz (3 − p)x − 6 > 0 (to np.: wymyśl sobie jakąś funkcje: 5x − 3 > 0 i zauważysz że będą
wartości dodatnie jak i ujemne (pod osią Oy) co już odpada na starcie

więc trzeba rozwazyc
funkcje stałą
12 sty 23:50
thewilq: Słuchaj, ja cie rozumiem że ma być funkcja stała − pozioma linia ponad osią x. Ale zrozum, że
jest późno i ja nie wiem po prostu co mam pisać! Nie wiem jak wyjść z tego działania dalej.
Wiem, że bardzo chcesz, żebym to zrobił sam ale rozwiązanie byłoby super... dzięki...
13 sty 00:01
rumpek: tak jak napisałeś

przecież nic nie odpisałem

p = 3
13 sty 00:02
thewilq: acha.... wydało mi się, że "a widziałeś kiedyś wykres funkcji liniowej? " jest czymś w stylu
ale bzdury piszesz a idziałeś na oczy to w ogole
13 sty 00:03
thewilq: Zaraz ... ale jak p=3
to wychodzi z drugiego −6 > 0
sprzecznosc...
czyli ze nie ma takiego p ?
13 sty 00:07
rumpek: teoretycznie tak
13 sty 00:11