oblicz pole trojkata
michal:

witam,nie wiem czy corka dobrze zapamietala ale przekazala mi,ze na klasowce mialo zadanie:
ab=4
bc=3
ad=1.5
dc=3.5
abc jest trojkatem prostokatnym
oblicz pole trojkata bdc
dziekuje i pozdr
12 sty 22:16
Rivek: w takim razie ac=ad+dc=3.5+1.5=5
jest to najdłuższy bok, więc jest przeciwprostokątną, więc pole to
P=12*ab*bc=12*4*3=6
12 sty 22:20
Rivek: a, trójkąt bdc

to chwilka
12 sty 22:21
Rivek: Wzór na pole trójkąta to jest U{1]{2}dc*bc*sinα α−kąt pomiędzy tymi bokami dc bc. A z tego
| | ab | |
trójkąta całego abc mamy sinα= |
| =4/5 |
| | ac | |
więc
nie wiem jaki sposób córka umiała
12 sty 22:26
michal: corka jest w 6 klasie wiec chyba cos namieszala,mi sie juz glowa zapalila
12 sty 22:29
michal: dzisiaj odebrala klasowke i wszystko sie zgadza,czy ktos da rade rozwiazac zadanie z 6 klasy
podstawowki?
13 sty 14:24
michal: mozemy uzyc tylko podstawowych wzorow na pole trojkata rownolegloboku czy trapezu,pitagorasa
jeszcze nie miala
13 sty 14:26
nik: oblicz a1 i r w ciagu aretmetycznym takim ze a1 = 16 , a5=8
13 sty 14:28
Basia:
metodami z podstawówki chyba nie, ale jeszcze pomyślę
13 sty 14:29
AC:
S
ABD+ S
BDC= 6
⇔
S
BDC= 4
13 sty 14:32
AC:
Poprawka
S
BDC = 0,7 * 6 = 4,2
13 sty 14:37
michal: co to jest S?
13 sty 14:38
AC:
Pole trójkąta
13 sty 14:39
pomagacz:
| | ab * bc | | ac * h | |
P = |
| = |
| gdzie h to wysokość poprowadzona na bok ac |
| | 2 | | 2 | |
policzysz h to podstawisz do wzoru:
13 sty 14:42
pomagacz:
Trudne?
Nie, tylko trzeba użyć wyobraźni
13 sty 14:44
michal: czyli ciagow i sin nie musiala jednak znac

,dziekuje pomagacz
13 sty 14:47
pomagacz:
nie ma za co
13 sty 14:49
michal: ciekawi mnie jeszcze jak to wyliczyl/la AC bo nie lapie
13 sty 14:59
pomagacz:
ac = ad + dc
13 sty 15:06
michal: chodzilo mi o uzytkownika AC i jego obliczenia
13 sty 15:12
AC:
Trójkąty ΔABD i ΔBDC mają wspólną wysokość, stąd stosunek pól jest równy stosunkowi
podstaw, czyli S{ABD} : S{BDC} = AD: DC
13 sty 15:17
michal: dziekuje za pomoc,pozdrawiam
13 sty 15:25
Basia:
AC gdzie jest ta wspólna wysokość ?
Pbcd = 12*72*3*35 (tak jak policzył Rivek) = 7*920 =
6320 = 3,15
13 sty 16:05
Basia:
sorry P = 12*{7}{2}*3*{4}{5} = 215 = 4,2
ale nadal nie widzę naprawdę tej wspólnej wysokości
13 sty 16:07
Basia:
a ta na bok ac ma być, faktycznie już widzę
13 sty 16:09
Mila:
Klasa VI.
Tę samą wysokość ma ΔBDC
14 sty 23:23
BLAZEJ_505: można też ze wzoru Herona
15 sty 11:02
krystek: @Błażej klasa VI ,nie ten etap!
15 sty 11:06