parametr
ania: dla jakich wartosci parametru k równanie 3cosx +cos2x=k?
cos tam obliczyłam założyłam ze cosx=t obliczyłam Δ=17+4k
i nie wiem co dalej,.....pomocy
12 sty 21:56
ania: kto wie? kto potrafi?
12 sty 22:08
ania: ?
12 sty 22:16
rumpek: Podaj pełną treść bo
"dla jakich wartości parametru k równanie" to dużo nie mówi
12 sty 22:20
ania: ma rozwiazanie?
12 sty 22:28
rumpek:
3cosx + cos2x = k
cos2x = cos2x − sin2x ⇒
cos2x = 2cos2x − 1
3cosx + 2cos
2x − 1 = 0
2cos
2x + 3cosx − 1 = 0
t = cosx, t∊<−1,1>
2t
2 + 3t − 1 = 0
| | b | | 3 | |
tw = − |
| ⇒ tw = − |
| ∊ <−1, 1> |
| | 2a | | 4 | |
f(−1) = 2 − 3 − 1 = −2
f(1) = 2 + 3 − 1 = 4
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 8 | | 9 | | 18 | |
f(− |
| ) = 2* |
| − 3 * |
| − 1 = |
| − |
| − |
| = |
| − |
| − |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
k∊<−2, 4>
12 sty 22:34
ania: | | 17 | |
no ok.... rozumiem... ale dlaczego k<−2,4> a nie od − |
| |
| | 8 | |
przecież −17/8<−2
12 sty 22:42
rumpek: chochlik

tak ja piszesz:
| | 17 | |
k∊<− |
| , 4> źle oszacowalem |
| | 8 | |
12 sty 22:46
ania: ok... dzieki wielkie
12 sty 22:51