Ciągi
monika: Posadzono drzewo o wysokości 1m, które w pierwszym roku urosło 20cm, a w każdym
następnym o 54 tego, co w roku poprzednim. Po ilu latach wysokość
drzewa przekroczy 3m?
12 sty 21:39
monika: pomoże ktoś może
12 sty 21:44
monika:
12 sty 21:49
monika:
12 sty 21:57
monika: poproszę o zrobienie całego zadania
29 mar 12:54
Dominik: bede poslugiwal sie wylacznie metrami
a
1 = 1,2
| | 5 | |
zatem an = 1,2 * ( |
| )n − 1 |
| | 4 | |
rozwiaz rownanie
1 + S
n > 3
29 mar 12:59
monika: A będzie mi tutaj potrzebne n? Bo teraz chciałabym wyliczyć Sn.
29 mar 19:47
monika:
29 mar 19:54
monika:
29 mar 19:58
monika:
29 mar 20:01
monika: proszę o jakąś wskazówkę co dalej
29 mar 20:01
monika:
29 mar 20:09
monika:
29 mar 20:27
monika:
29 mar 20:31
Dominik: n masz wlasnie wyliczyc z tej nierownosci
29 mar 20:32
monika: Sn>2
29 mar 22:51
monika: Czyli n=3 np. tak? Bo 2 być nie może.
29 mar 22:58
monika:
29 mar 23:05
monika:
30 mar 17:26
Dominik: no jesli tak wychodzi to taka jest odpowiedz. zakladam, ze w liceum umiesz juz liczyc.
30 mar 17:35