Wyznacz Granicę ciągu - Proszę o pomoc ! ;
Robi: Wyznacz granicę ciągu :
lim x−−>7+ x2+x−56x−7
lim x−−>0 ex−12x
12 sty 21:36
Robi: Pomoze ktos ?
12 sty 21:51
daniel: musisz odwrocic licznik, przelozyc pierwastek na lewo , wtedy dodatnia szeregujesz weglud
wzorow. dalej sobie poradzisz
12 sty 21:53
ZKS:
W pierwszej granicy musisz wyznaczyć postać iloczynową x2 + x − 56 a w drugiej granicy
policzyć de l'hospitalem.
12 sty 21:55
ZKS: jednak sie pomylilem , w pierwszej musisz tylko x−7=0 , x=7
12 sty 21:56
Anonimowy:
W drugim mamy wzór:
| | 1 | |
Zatem wynikiem jest: |
| bo lne = 1 |
| | 2 | |
12 sty 21:58
ZKS:
Nie pomyliłem się i komuś się chyba nudzi.
12 sty 21:59
Robi: nie rozumiem dokonca co mam zrobic w 1 przykladzie, czy granica lim−−>7+ to nie jest to samo
co lim −−> 7 ?
12 sty 22:02
Robi: i co to za wzor co podal anonimowy?
12 sty 22:06
Robi: Proszę o pomoc ; ]
12 sty 22:15
Robi: w 1 granicy rozwiazaniem jest tylko x=7 ? a co z licznikiem ?
12 sty 22:40
Krzysiek: x2 +x−56=(x−7)(x+8)
więc granica to 15
12 sty 22:44
ekonom od cukru: mozna tez hospitalem
12 sty 22:46
Robi: jak mozna to rozwiazac hospitalem ?
12 sty 22:52