Kolejna dziwna nierówność
Yorgoos: Uzasadnij, że jeśli a≥0 i b≥0 oraz a2 + b2 = 4, to:
aba+b+2 ≤ √2 − 1
12 sty 20:48
Yorgoos: nikt nie wie

12 sty 21:05
Eta:
Pomogę

czekaj cierpliwie, bo sporo pisania
12 sty 21:13
Eta:
a
2+b
2= 4⇒ (a+b)
2−2ab=4 ⇒ 2ab= (a+b)
2−4 = (a+b−2)(a+b+2)
podstawiając do pierwotnej nierówności ( po uproszczeniu)otrzymujemy
| | a+b−2 | |
|
| ≤√2−1 ⇒ a+b≤ 2√2 |2 (a+b)2≤ 8 |
| | 2 | |
to: (a+b)
2 ≤ 2*4 = 2(a
2+b
2)
2a
2+2b
2 ≥ (a+b)
2
a
2−2ab +b
2 ≥0
(a−b)
2≥0
c.n.u
12 sty 21:20
Yorgoos: brakowało mi ostatnich 4 linijek....super

!
12 sty 21:23
Eta:
W tym sęk, by nic nie brakowało .....
12 sty 21:29
DZIADZIA: KOchani kiedy była probna matura z matmy czy w tym tygodniu?
12 sty 21:31
Eta:
taaak .... ja pisałam przedwczoraj
12 sty 21:32
DZIADZIA: a są gdziesz arkusze z matmy bo nie mogę znalesć
12 sty 21:35
12 sty 21:37
DZIADZIA: Dziękuje pozdrawiam
12 sty 21:37