parametr
Loczek: wyznaczyc wartosc parametru α dla którego pierwiastki x1 x2 równania
x2−2xsinα−cos2α=0
spełniaja nierówność
x13+x23=0
doliczyłam się
x2−2xsinα+sin2α=1
(x−sinα)2=1
sinα=x−1
i teraz juz nie wiem co dalej
12 sty 20:48
Loczek: 
?
12 sty 20:58
Loczek: ?
12 sty 21:22
Loczek: pomoże ktoś?
12 sty 21:26
Loczek: ?
12 sty 21:35
Anonimowy: x3 + x23 przedstaw za pomocą wzorów Viete'a (Δ ≥ 0 )
12 sty 21:37
Loczek: oj ... chyba nie zabardzo potrafie....mógłbys mi to napisac?
12 sty 21:41
Anonimowy:
... = (x1 + x2)(x12 − x1x2 + x22) = (x1 + x2)((x1 + x2)2 − 3x1x2) = 0
Podstawiaj odpowiednio, a Ci wyjdzie
12 sty 21:44
Loczek: czekaj czekaj... bo cos nie moge skumać.... ale co mam podstawiac?
dowolne liczby aby wyszło 0
12 sty 21:52
Anonimowy:
Wzory Viete'a jesteś na rozszerzeniu, a nie wiesz co masz zrobić z gotową postacią? Kiepsko ...
12 sty 21:54
Loczek: czasami wpadki sie zdarzaja.... było od razu tak mówic....
12 sty 21:58
Anonimowy:
Mówiłem wcześniej, żeby skorzystać z tego ... przedstawiłem Ci gotową postać do podstawienia,
myślałem, że załapiesz, no nic, umiesz dalej ?
12 sty 21:59
Loczek: sie zobaczy....jak coś to napiszę
12 sty 22:01
Loczek: jednak sie przeliczyłam ..... znowu potzrebuje twojej dalszej pomocy.... napiszesz mi to?
12 sty 22:07
Loczek: napisze kto dla mnie rozwiazanie tego zadanka
17 sty 17:33
Loczek: juz sobie poradziłam...cos wymysliłam..udało się
17 sty 17:43