matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granice funkcji.
Summi:
lim
tg5x
2x
x→0 lim
ctgx
2x−π
x→
π
2
lim sin4x / sin3x x→0 lim (
2x + 1
2x−2
)
3x
x→ +∞
12 sty 20:39
ekonom od cukru:
W pierwszym można na 2 sposoby: a) Reguła Hospitala
tan(5x)
5
cos(5x)
5
lim
x→0
=
H
lim
x→0
=
2x
2
2
tan(5x)
sin(5x)
cos(5x)
b) lim
x→0
=lim
x→0
=
2x
2x
sin(5x)
5x
sin(5x)
5x
=lim
x→0
*
=lim
x→0
*
=
cos(5x)*2x
5x
5x
cos(5x)*2x
sin(5x)
1
5x
5
=lim
x→0
*
*
=
5x
cos(5x)
2x
2
12 sty 20:59