:(
miśka. pomoc potrzebna :(: w trapez równoramienny o ibwodzie 40cm wpisano okrąg. jaką długość ma ramię trapezu?
26 mar 19:37
Sabin:
Miśko, jaki jest warunek na to, by w czworokąt można było wpisać okrąg?
Zapisz to wzorem. Zapisz też wzorem to, że obwód = 40
Jeśli nie wyjdzie, daj znać.
26 mar 20:05
kamil: jesli w czworokat mozna wpisac okrag to sumy przeciwleglych bokow sa sobie rowne, czyli
podstawa1+podstawa2=ramie1 + ramie 2, ramiona sa rowne wiec
podstawa1+podstawa2=2ramiona
a wiesz ze podstawa1+podstawa2+2ramiona=40
to wszystko co jest ci potrzebne
26 mar 20:06
miśka.: warunke? a+b=c+d

ale co dalej ?
26 mar 20:07
miśka.: juz chyba wiem, ale nie wiem czy dobrze

wyslzo mi ramię 10cm
a w zad suma długości krótszej przekątnej i boku rombu wynosi 16cm. oblicz pole i
wyskosc rombu wiedzac ze obwod wynosi 32cm..
26 mar 20:10
Sabin: Dobrze!

Rozwiązanie drugiego zadania masz tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/12081.html
26 mar 20:16