parzystosc
Remeeeeek: Siemka moze ktos wyjasnic jak bada sie parzystosc funkcji. Np dla tego przykladu:
f(x)=xsinx PRosze o szczegolowe wyjasnienie..
12 sty 19:43
krystek : f(x)=f(−x)
f(−x)=−xsin(−x)=xsinx cnu
12 sty 19:45
Remeeeeek: a jak wezme
ze sprawdzam dla f(x)=−sinx
to f(−x)=−sin(−x) i to znaczy ze nie parzysta bo nic wiecej nie moge zrobic z tym?
12 sty 19:51
Tragos: f(x) = −sinx
f(−x) = −sin(−x) = sinx ≠ f(x), z tego wynika, że funkcja nie jest parzysta (ale to nie znaczy,
że jest nieparzysta!)
jeśli chcesz sprawdzić, czy jest nieparzysta należy sprawdzić taki warunek
f(−x) = −f(x)
12 sty 19:53
Remeeeeek: to teraz jak patrze
f(−x)=−(−sin(x))=sinx czyli nieparzysta..
12 sty 19:55
krystek : Ogólnie parzysta −wykres sym względem osi OY
nieparzysta sym wzgl. p(0,0) symetria środkowa.
12 sty 19:59
Tragos: zgadza się
12 sty 20:00