help
oskar : określ liczbe rozwiązań równania w zależności od parametru a
a) a(ax−a−1)=x−2 i
dla jakich wartości a rozwiązaniem równania bedzie liczba większa od 0?
b) 2(x+1)=3+ax
12 sty 19:39
krystek : wyznacz x z każdego równania!
12 sty 19:42
oskar : to pierwsze jakoś zrobiłem ale tego drugiego nie wiem jak zrobić
12 sty 19:54
krystek : 2x−ax=3−2
(2−a)x=1
x=..
12 sty 19:56
oskar : dzięki
12 sty 19:57
Tragos: 2x + 2 = 3 + ax
ax − 2x = −1
x(a − 2) = −1
1. a − 2 = 0
a = 2
x(2−2) = −1
0x = −1
sprzeczne, a = 2 nie spełnia warunków
2. a − 2 ≠ 0
a ≠ 2
x > 0
a − 2 < 0
a < 2
12 sty 19:58
oskar : dzięki bardzo
12 sty 20:00