wielomiany
szop pracz: Nie ogarniam jak zrobic to zadanie
Wyznacz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x) jeśli
W(x)=8x7−2x5+4x3−10
Nie wiem jaki jest wzór na obliczenie tego zadania prosze o wytłumaczenie
12 sty 19:38
zxc: dodajesz wszsystkie współcznynniki..
12 sty 19:42
Tragos: oblicz W(1)
12 sty 19:43
szop pracz: i co mi da ze podstawie x skoro nie wiem skad tragos wziles ta 1
12 sty 19:46
Tragos: licząc sumę wszystkich współczynników wielomianu oblicza się W(1)

W(1) = 8 − 2 + 4 − 10 = ?
12 sty 19:48
Tragos: poprostu gdy za x dasz 1, zostaną ci same współczynniki wielomianu
12 sty 19:49
12 sty 19:52
krystek : masz liczyć W(1) −tzn.za x wstawiasz 1
12 sty 19:54
zxc: zatem suma współczynników wynosi 0
12 sty 19:54
szop pracz: ale skad wzioles ta jedynke

?
12 sty 19:55
zxc: bo tak się liczy....
12 sty 19:59
szop pracz: do kazdego przykladu jest W(1)

?
12 sty 20:01
12 sty 20:01
szop pracz: aha trzeba bylo tak od razu : D
12 sty 20:02
szop pracz: ok a taki przykład
W(x)=(−4x7+2x3)5
12 sty 20:07
krystek : 19:43 Tragos napisał Tobie!
12 sty 20:09
szop pracz: tylko ze w tym ostatnim przykladzie w odpowiedziach jest −32 a mi wychodzi −2
12 sty 20:31
Eta:
W(1)= (−4+2)5= −25= −32
12 sty 20:36
jasam: ok, więc masz ten przykład to: oblicz w(1), chyba już wiesz dlaczego z lekcji matematyki

podstawiasz za x1 (−4+2)
5=−2
5=−32, coś źle liczysz kolego jak −2, bo (−4x1
7+2x1
3)
5=
(−4+2)
5=−32
12 sty 20:36
jasam: an xn + an−1 xn−1 +...+ a0 i jak podstawisz jedynkę to tylko współczynniki zostaną, an +
an−1 +...+a0
12 sty 20:40
szop pracz: nie podnioslem do potegi 5 i tyle
12 sty 20:48
krystek : A teraz ładnie napisz DZIĘKUJĘ!
12 sty 21:00
szop pracz: eta już napisal
12 sty 21:12
Gustlik: Stąd się wzięło W(1), bo 1 do każdej potęgi daje 1, więc
W(1)=an*1+an−1*1+...+a2*1+a1*1+a0=an+an−1+...+a2+a1+a0 co daje sumę
współczynnikw. wielomianu.
12 sty 21:23
DZIADZIA: Witam geniuszy

kiedy była probna z matemy?
12 sty 21:24