wymnażanie logarytmów
tex: Jak to się wymnaża? Mógłby ktoś mi wyjaśnić, przeczytałem strony w których były objaśnione
logarytmy, jednak tego nie potrafię zrobić
log1/9(log2 8)
log2(log 100)
12 sty 19:32
tex: i jeszcze loga √a/a3 jeśli ktoś by mógł
12 sty 19:34
12 sty 19:34
ekonom od cukru: najpierw obliczasz wartość tego logarytmu w nawiasie, dopiero potem tego zewnętrznego
12 sty 19:34
Krzysiek: nie wymnaża się..
log2 8 =x
więc 2x =8
czyli x=3
więc teraz mamy: log1/9 3 =y
więc y=...
12 sty 19:34
tex: "a ile to log
28=..? "
no 3

tylko nie rozumiem, czy wymnażam po prostu podstawy logarytmów, będzie log
2/9 8 w pierwszym
przykładzie?
12 sty 19:36
tex: a w ten sposób
12 sty 19:37
krystek : no i dalej log1/93=...
12 sty 19:38
l: log100=2 bo 102=100
log210⇒2X=10
log28=3 bo 23=8
log−{1/9}3⇒
12 sty 19:40
tex: "no i dalej log1/93=..."
−1/2
12 sty 19:40