wielokaty
agnieszk@: ile wierzchołków ma wielokąt który ma k przekątnych?
12 sty 19:05
BLAZEJ_505: d=n(n−3)2 gdzie n− to liczba wierzchołków,a d− liczba przekątnych. Wystarczy ten wzór
przekształcić
12 sty 19:07
agnieszk@: właśnie mam z tym problem powiano wyjść 12(3+√9+8k) ciągle gdzieś błąd popełniam
12 sty 19:16
emte:
2k=n2−3n
n2−3n−2k=0
liczysz Δ=9+8k, a potem pierwiastki, jeden odrzucasz , bo jest ujemny, a n>3
12 sty 19:30
BLAZEJ_505: 2d=n2−3n gdzie n ≥3
n2−3n−2d=o
Δ=n2−3n−2d
√Δ=√9+8d
n1=3−√9+8d2 co nie spełnia założeń
n2=3+√9+8d2 co jest wzorem
12 sty 19:46