Równanie okręgu:) helpp
kurczak: Chciałbym prosić o wytłumaczenie na tym konkretnym przykładzie bo nie do końca to trybię

Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB o końcach odpowiednio: A=(1,−4) i
B=(−7,2). Proszę o pomoc i z góry dziękuję
12 sty 19:03
Eta:
| | 1 | |
2r= |AB| , to r= |
| |AB| |
| | 2 | |
| | xA+xB | | yA+yB | |
S(xS, yS) ⇒ S( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2=....
o: (x− x
S)
2+(y−y
S)
2= r
2
o: ............
12 sty 19:11
kurczak: czyli, S(−1.5,−2.5) czy coś już zepsułem? Wybaczcie ale może to pytanie jest idiotyczne ale
jestem całkowita noga z matmy
12 sty 19:15
ejendi:
rónanie ogólne: (x−a)2+(y−b)2=r2
a,b wspoł. środka okregu tutaj to będą wsp. środka odcinka AD
r to połowa tego odcinka
a=(Bx−Ax)/2
b=(By−Ay)/2
|AB|=√(Bx−Ax)2+(By−Ay)2
r=|AB|/2
....
12 sty 19:19
ejendi:
tak plusy
a=(Bx+Ax)/2
b=(By+Ay)/2
12 sty 19:22
kurczak: dziękuje pięknie za pomoc ratujecie mi życie przed zdawaniem

dzięki
12 sty 19:26